BIJZONDERE PROJECTEN VAN ONZE ZEILMAKERIJ

Zeilmakerij en Tuigerij Niek Goes maakt de tent
voor stoomboot Ald Fryslân


Ald Fryslân is een beurtschip uit ca. 1910. Het staal geklonken schip (10,5 meter lang) is in 2011 volledig gerestaureerd in authentieke stijl.
Het schip heeft een hypermoderne elektrische voortstuwing, maar de stroom daarvoor wordt opgewekt in een stoommachine met een ketel van het type 'staande vlampijp'. Vakmensen, liefhebbers en deskundigen hebben aan de restauratie gewerkt. Zo komt de tent van zeilmakerij Niek Goes. Na het casco eerst te hebben bekeken, opgemeten en na overleg met de eigenaar heeft Niek Goes een ontwerp op tekening gemaakt. Hierna is de tent gemaakt. Een zeer geslaagd project met een goed doel!

Stichting stoomboot Ald Fryslân heeft als doel het in de vaart houden van stoomboot Ald Fryslân en het kosteloos verzorgen van dagtochten voor diverse maatschappelijk verantwoorde doelen in de ruimste zin des woords. meer informatie over de Ald Fryslân op: www.stoombootaldfryslan.nl

Zeilmakerij en Tuigerij Niek Goes bouwt Vioolsloep om tot zeilsloep. Het boottype wordt 'Zijlsloep' gedoopt.


In het voorjaar van 2007 kwam de Amsterdamse werf 'de Vioolsleutel'
met de vraag of wij een 5 mtr. sloep konden ombouwen tot een volwaardige zeilsloep.

Aangezien deze sloepen al een perfect onderwaterschip hebben met voldoende diepgang, hebben wij een ontwerp gemaakt wat naadloos aansluit op het verlangen om in alle rust en zonder motorlawaai over meren en sloten te varen.
Om het simpel te houden hebben wij voor een Cat-tuigage met gelakte rondhouten gekozen. Niet een alu. mast en valktuigje, nee, een mooi beige grootzeil met houten mast,giek en gaffel en een roestvrij stalen mastkoker waarmee de mast heel eenvoudig gestreken kan worden.
Na de eerste proefvaarten bleek dat het standaard roer te klein was en toen deze eenmaal een groter blad had was het perfect.

Inmiddels is de Vioolsloep CAD Edition een echte elektro-zeilsloep geworden. De nieuwe zeilsloep heeft de naam ZIJLSLOEP gekregen. Een geslaagd project waarvan inmiddels al een aantal van rondvaren.
Zeilmakerij & Tuigerij NIEK GOES  |  Hendrik Bulthuisweg 3  |  8606 KB Sneek  |  0515 - 42 77 44  |  niekgoes@xs4all.nl